(zakończony)Warsztat 17: etap 06: KONTROLA JAKOŚCI kodów aplikacji treningowej oraz egzaminacyjnej
+4
Fores
Stravi
Cygnus
koszmarek
8 posters
Strona 2 z 2
Strona 2 z 2 • 1, 2
Re: (zakończony)Warsztat 17: etap 06: KONTROLA JAKOŚCI kodów aplikacji treningowej oraz egzaminacyjnej
Poprawione. Nowa wersja na dysku.
polkom21- Egzaminator Warsztatów "Madagaskaru"
- Liczba postów : 15
Re: (zakończony)Warsztat 17: etap 06: KONTROLA JAKOŚCI kodów aplikacji treningowej oraz egzaminacyjnej
@Polkom jest już na prawdę dobrze !
W tym arkuszu widać, że zostało Ci do poprawienia kilka poprawek na krzyż (w tym jedna duża poprawka od Foresa dot. zastąpienia zmiennych publicznych klas metodami o nazwach Get.. oraz Set... w parze ze zmiennymi prywatnymi z nazwami poprzedzonymi podkreślnikami).
https://docs.google.com/spreadsheets/d/10fbwzh6hFnInbfJSB7gkx9kIgZlzdZBFFZVG_F-CFHQ/edit?usp=sharing
Przejrzyj powyższy arkusz i dokop się pozycji ze statusem "zaakceptowane" (to oznacza , że nie są jeszcze wdrożone przez Ciebie).
Jak to Ci się uda, to zrobimy kolejną rundę uwag, a cały ten etap zakończymy dopiero wtedy jak przez jakiś czas nikt nie zgłosi uwag ... zbliżasz się to tego stanu , bo kod powoli robi się taki, że nie ma się do czego przyczepić.
To czekam polkom na nową wersję Twojej aplikacji
W tym arkuszu widać, że zostało Ci do poprawienia kilka poprawek na krzyż (w tym jedna duża poprawka od Foresa dot. zastąpienia zmiennych publicznych klas metodami o nazwach Get.. oraz Set... w parze ze zmiennymi prywatnymi z nazwami poprzedzonymi podkreślnikami).
https://docs.google.com/spreadsheets/d/10fbwzh6hFnInbfJSB7gkx9kIgZlzdZBFFZVG_F-CFHQ/edit?usp=sharing
Przejrzyj powyższy arkusz i dokop się pozycji ze statusem "zaakceptowane" (to oznacza , że nie są jeszcze wdrożone przez Ciebie).
Jak to Ci się uda, to zrobimy kolejną rundę uwag, a cały ten etap zakończymy dopiero wtedy jak przez jakiś czas nikt nie zgłosi uwag ... zbliżasz się to tego stanu , bo kod powoli robi się taki, że nie ma się do czego przyczepić.
To czekam polkom na nową wersję Twojej aplikacji
koszmarek- Lider grupy "Madagaskar"
- Liczba postów : 596
Poprawiłem co zostało do poprawienia. Jak by coś jeszcze tam zostało to dawać znać.
P.S. Nowa wersja na dysku google.
P.S. Nowa wersja na dysku google.
@polkom z wersji na wersję coraz bliżej ideału, ale niestety jedziemy z koksem dalej :p
Moje uwagi:
1.
klasa Plane - metoda Flight() - 0.75 - to jest magic number - Twój komentarz w kodzie tym tym bardziej to uwydatnia (Twoją konieczność wyjaśniania w kodzie co ta wartość znaczy)
2.
public bool Flight()
{
if ((double)DismissedPassengers() / Passengers.Length >= 0.75) // Sprawdzenie czy odprawione zostało minimum 75% pasażerów
{
foreach(Passenger passenger in Passengers)
{
passenger.Flight();
}
return true;
}
else
{
return false;
}
}
else wg mnie można usunąć
3.
if (passengers > 0)
{
return Math.Round(sumOfAge / passengers, 2);
}
else
{
return 0;
}
+ to co uznałem za nie wdrożone (w arkuszu kontrolnym) pozostawiłem w status "zaakceptowane". Może się zdarzyć że ktoś z kontrolerów uzna że jego uwaga nie została wdrożona to wtedy również usunę tej uwadze status "wdrożone".
Moje uwagi:
1.
klasa Plane - metoda Flight() - 0.75 - to jest magic number - Twój komentarz w kodzie tym tym bardziej to uwydatnia (Twoją konieczność wyjaśniania w kodzie co ta wartość znaczy)
2.
public bool Flight()
{
if ((double)DismissedPassengers() / Passengers.Length >= 0.75) // Sprawdzenie czy odprawione zostało minimum 75% pasażerów
{
foreach(Passenger passenger in Passengers)
{
passenger.Flight();
}
return true;
}
else
{
return false;
}
}
3.
if (passengers > 0)
{
return Math.Round(sumOfAge / passengers, 2);
}
else
{
return 0;
}
+ to co uznałem za nie wdrożone (w arkuszu kontrolnym) pozostawiłem w status "zaakceptowane". Może się zdarzyć że ktoś z kontrolerów uzna że jego uwaga nie została wdrożona to wtedy również usunę tej uwadze status "wdrożone".
Jeszcze jedna uwaga.
Skoro już nie możemy stosować właściwości, a mamy jednocześnie używać metod Set_ Get_ (jako tymczasowy zastępnik właściwości) dla wybranych zmiennych prywatnych klasy, to musimy zachować konsekwencję i zrobić to dla ostatnich publicznych zmiennych w kodzie, tych tablicowych bodajże public Planes[] w klasie Airport oraz public Passengers[] w klasie Plane (piszę teraz z pamięci bo kod oglądałem wczoraj).
Rozumiem , że problemem dla polkoma jest niemożność użycia konstruktora (ograniczenie programu szkolenia dla tego warsztatu 17).
Proponuję więc:
co myślicie ?
Skoro już nie możemy stosować właściwości, a mamy jednocześnie używać metod Set_ Get_ (jako tymczasowy zastępnik właściwości) dla wybranych zmiennych prywatnych klasy, to musimy zachować konsekwencję i zrobić to dla ostatnich publicznych zmiennych w kodzie, tych tablicowych bodajże public Planes[] w klasie Airport oraz public Passengers[] w klasie Plane (piszę teraz z pamięci bo kod oglądałem wczoraj).
Rozumiem , że problemem dla polkoma jest niemożność użycia konstruktora (ograniczenie programu szkolenia dla tego warsztatu 17).
Proponuję więc:
- uczynić te zmienne tablicowe prywatnymi (nazwa z podkreślnikiem i z małej litery)
- założyć metodę np. CreatePlanes() która zainicjuje tablicę samolotów dla tej zmiennej prywatnej
- oraz metody Get_ Set_ Plane która w parametrze będzie przyjmować dodatkowo indeks tablicy
- analogicznie postąpić dla zmiennej tablicowej dla pasażerów
co myślicie ?
Kilka moich uwag idac od poczatku bedac bardzo 'upierdliwym':
Pomysl jak najbardziej ok. Ale chcialbym zauwazyc, ze kolekcja Plane nie jest uzywana poza klasa i moze byc nawet prywatna. Podobnie pole Name nigdzie nie jest uzyte.
- Kod:
Airport airport;
int activePlane = 0;
Airport airport; - pole moze byc typu readonly
Konstruktor klasy FormAirportControl- Kod:
airport = new Airport();
airport.Name = "Test airport";
airport.Planes = new Plane[5];
Tutaj mozna uzyc object initializera, wyglada czytelniej.
Dodatkowo sama zawartosc konstrutora mozna rozdzielic na 2 osobne metody (pierwsza od inicjalizacji samolotow, druga od wypelnienia kolumn listview pasazerow).
Nie rozumiem koncepcji przypisywania numerow id do pasazerow. Pole nigdy nie jest uzywane o czym swiadczy brak wywolan metody GetId w klasie Passenger.
Airport.cs- Kod:
return (int)sum / passengers;
- Kod:
public int DismissedPassengers()
Passenger.cs- Kod:
return (double)Math.Round(_passengerWeight + _luggageWeight, 2);
Flight() - nic nie mowiaca nazwa
GetDismissed - bardziej adekwatna nazwa bedzie IsDismissed()
Interfejs - po wykonaniu CheckIn lista automatycznie mi sie odswieza tracac zaznaczenie, a powinna zostac na zaznaczonym rekordzie.
Form1.cs
koszmarek napisał:
Proponuję więc:
- uczynić te zmienne tablicowe prywatnymi (nazwa z podkreślnikiem i z małej litery)
- założyć metodę np. CreatePlanes() która zainicjuje tablicę samolotów dla tej zmiennej prywatnej
- oraz metody Get_ Set_ Plane która w parametrze będzie przyjmować dodatkowo indeks tablicy
co myślicie ?
Pomysl jak najbardziej ok. Ale chcialbym zauwazyc, ze kolekcja Plane nie jest uzywana poza klasa i moze byc nawet prywatna. Podobnie pole Name nigdzie nie jest uzyte.
Fores- Liczba postów : 73
słusznie !Fores napisał:koszmarek napisał:
Proponuję więc:
co myślicie ?
A jednak - zarówno kolekcje Planes oras Passengers używane są w kodzie formatki "Form1.cs".Fores napisał:koszmarek napisał:
Proponuję więc:
co myślicie ?
Tu podobnie , identyfikator pasażera jest używany (prezentowany) na formatce Form1.cs. , taki jakby zastępnik wyświetlania jego imienia i nazwiskaFores napisał:
Nie rozumiem koncepcji przypisywania numerow id do pasazerow. Pole nigdy nie jest uzywane o czym swiadczy brak wywolan metody GetId w klasie Passenger.
Moja uwaga - zmienić nazwę Form1.cs na bardziej oddającą przeznaczenie formatki czyli zamiast tajemniecze Form1.cs zmienić nazwę na np. WinFormsAirportControl.cs czy coś w tym stylu
Form1.cs - Thread.Sleep(20); - usunąć .
Poprawki uwzględnione w kodzie. Nowa wersja na dysku google.
Kończymy ten mozolny etap
Oczywiście będę nanosił jeszcze drobne poprawki w tym kodzie (w trakcie realizacji kolejnego etapu - tworzenia finalnego opracowania dla laborki) - ale moje poprawki w kodzie będę na bieżąco konsultował na forum.
Wielkie podziękowania dla autorów aplikacji oraz naszych "code reviewerów" !!
Blokuję ten wątek do dalszej dyskusji.
Oczywiście będę nanosił jeszcze drobne poprawki w tym kodzie (w trakcie realizacji kolejnego etapu - tworzenia finalnego opracowania dla laborki) - ale moje poprawki w kodzie będę na bieżąco konsultował na forum.
Wielkie podziękowania dla autorów aplikacji oraz naszych "code reviewerów" !!
Blokuję ten wątek do dalszej dyskusji.
Strona 2 z 2 • 1, 2
Similar topics
» (zakończony)Warsztat 17: etap 05: OPROGRAMOWANIE aplikacji TRENINGOWEJ oraz EGZAMINACYJNEJ
» (zakończony)Warsztat 15: etap 06: KONTROLA JAKOŚCI KODÓW źródłowych
» (zakończony)Warsztat 15: etap 09: KONTROLA JAKOŚCI WIDEO
» (zakończony)Warsztat 16: etap 09: KONTROLA JAKOŚCI WIDEO
» (zakończony)Warsztat 17: etap 09: finalna KONTROLA JAKOŚCI warsztatu
» (zakończony)Warsztat 15: etap 06: KONTROLA JAKOŚCI KODÓW źródłowych
» (zakończony)Warsztat 15: etap 09: KONTROLA JAKOŚCI WIDEO
» (zakończony)Warsztat 16: etap 09: KONTROLA JAKOŚCI WIDEO
» (zakończony)Warsztat 17: etap 09: finalna KONTROLA JAKOŚCI warsztatu
Strona 2 z 2
Pozwolenia na tym forum: