[ANKIETA] PhpBB 2 vs PhpBB 3?
+5
michupl22
marks
koszmarek
tomtom1
rafek1241
9 posters
Strona 1 z 2
Strona 1 z 2 • 1, 2
Co wolisz?
[ANKIETA] PhpBB 2 vs PhpBB 3?
Witajcie moi drodzy!
Chciałbym dziś złożyć wam propozycję na uaktualnienie naszego forum. Jak widzicie - jest to phpBB 2. Jestem już przytłoczony tą stroną, mało przejrzysta, bez żadnych pluginów, mało opcji dla moderatorów.Nie śmiałbym w ogóle się czepiać jeśli nic nie mogę z tym zrobić ALE!
Chciałbym zaproponować zarówno koszmarek'owi jak i wam silnik phpBB 3. Jest to nowsza wersja tego samego silnika. Nie miałeś z nią styczności?
LINK DO DEMO PHPBB 3: http://try-phpbb.com/31x/
Zaletą jest przejrzystość, responsywność (wygląd na telefonach jest przyjazny), więcej opcji, możliwość wgrywania modyfikacji (pluginów), lepsze SEO (pluginy na to). Chciałbym was bardziej do tego przekonać, dlatego siedziałem cały dzień i zrobiłem skórkę dla Grupy Madagaskar działającą jedynie pod silnik phpBB 3.1.5. Wygląda ona mniej więcej tak:
Na koniec: Dlaczego akurat phpbb 3, a nie Vbulletin lub coś innego? Bo cała baza danych użytkowników, tematy na forum, posty, wszystko zostanie przeniesione na nowy silnik ponieważ jest to tak naprawdę aktualizacja tego.
Ostatnio zmieniony przez rafek1241 dnia Sob Wrz 19, 2015 7:11 pm, w całości zmieniany 1 raz
rafek1241- Lider Relacji Publicznych "Madagaskaru"
- Liczba postów : 42
Re: [ANKIETA] PhpBB 2 vs PhpBB 3?
@rafek1241
Na pewno przyda się refresh naszego forum! Jestem nawet za tym aby utrzymać tak samą (lub zbliżoną) kolorystykę z Twojego przykładu. Projekt zaczął się bujać więc należy iść za ciosem. A jeżeli jest możliwość zachowania całej treści/dyskusji to jak najbardziej.
P.S. Nie wiem czy w ogóle trzeba odpowiadać na Twój wpis (może wystarczy głosowanie?) ale nie mogłem sobie odmówić pochwalnego komentu Dobra robota!
Pozdrawiam
Tomtom
Na pewno przyda się refresh naszego forum! Jestem nawet za tym aby utrzymać tak samą (lub zbliżoną) kolorystykę z Twojego przykładu. Projekt zaczął się bujać więc należy iść za ciosem. A jeżeli jest możliwość zachowania całej treści/dyskusji to jak najbardziej.
P.S. Nie wiem czy w ogóle trzeba odpowiadać na Twój wpis (może wystarczy głosowanie?) ale nie mogłem sobie odmówić pochwalnego komentu Dobra robota!
Pozdrawiam
Tomtom
tomtom1- Koordynator Ruchu Egzaminacyjnego "Madagaskaru"
- Liczba postów : 81
Jestem na tak !!!
koszmarek- Lider grupy "Madagaskar"
- Liczba postów : 596
Bardzo dobry pomysł. Przyda się odświeżenie wyglądu.
marks- Liczba postów : 7
Świetny pomysł na personalizację forum.
michupl22- Lider Infrastruktury "Madagaskaru"
- Liczba postów : 142
@up
No jeśli zależy nam na PR i rozgłosie - potrzebujemy lepszej optymalizacji forum
No jeśli zależy nam na PR i rozgłosie - potrzebujemy lepszej optymalizacji forum
Bardzo mi się podoba ten pomysł. Pierwsze spojrzenie na nowe forum i od razu widać że należy ono do grupy Madagaskar (za sprawą kolorystyki).
Uwaga co do nowego wyglądu:
dookoła loga można rzucić jakiś cieć aby bardziej wtapiało się w tło.
Uwaga co do nowego wyglądu:
dookoła loga można rzucić jakiś cieć aby bardziej wtapiało się w tło.
Borixon911- Liczba postów : 90
Fajnie to wygląda, oby było dużo przejrzyściej niż tutaj i dużo aktywniej , może też jakiś panel,kategoria odnośnie dalszych porad czy ścieżek rozwojów dla nowych użytkowników czy coś takiego
Stefanoww- Liczba postów : 9
Dobre zmiany nie są złe
A tak już bardziej na poważnie to fajny pomysł i zmiana która się szykuje dobrze wyglada.
A tak już bardziej na poważnie to fajny pomysł i zmiana która się szykuje dobrze wyglada.
coffeina- Lider Produkcji Warsztatów "Madagaskaru"
- Liczba postów : 96
A ja zaproponuję SMF.
Tutaj informacje o silniku: http://www.smf.pl/index.php/page,1.html?PHPSESSID=f137492b4b1667d722c7427eb0b62f1a
Tutaj przykłady forum z tym silnikiem: http://www.smf.pl/index.php?action=forum
Tutaj informacje o silniku: http://www.smf.pl/index.php/page,1.html?PHPSESSID=f137492b4b1667d722c7427eb0b62f1a
magicznyWladek- Administrator profilu Facebook "Madagaskaru"
- Liczba postów : 30
Pomysł niezły, ale jak widzisz mahina phpbb3 rozpętała się na dobre :pmagicznyWladek napisał:A ja zaproponuję SMF.
Jak widać, phpBB 3 już jest natomiast nie można go edytować za bardzo. Kontaktujemy się z supportem forumotion by czegoś się dowiedzieć
Stay calm!
Stay calm!
W jakim sensie edytować? A ten szablon co jest na początku tematu? Nie wystarczy zainstalować?
No właśnie panel administracyjny forumotion nie daje możliwości wgrać własnego skina. Zamiast tego oferuje jakiś badziewny wizard do edycji własnych skórek (edytor ten ma spore ograniczenia - nie da się w nim osiągnąć stylowo tego co chcemy).michupl22 napisał:W jakim sensie edytować? A ten szablon co jest na początku tematu? Nie wystarczy zainstalować?
Właśnie dostałem dopowiedź od supportu:
http://help.forumotion.com/t143356-how-to-import-my-own-phpbb3-style-from-file#976851
Mamy więc problem. Pytanie do rafeka czy pomęczy się z wizardem.
Inne rozwiązanie - to osadzić forum na serwerze z pełnymi prawami admina.
Dajcie znać co myślicie
koszmarek napisał:No właśnie panel administracyjny forumotion nie daje możliwości wgrać własnego skina. Zamiast tego oferuje jakiś badziewny wizard do edycji własnych skórek (edytor ten ma spore ograniczenia - nie da się w nim osiągnąć stylowo tego co chcemy).
Właśnie dlatego przed wdrożeniem jakiegoś rozwiązania, skryptu czy systemu należy go sprawdzić u siebie. Domyślna skórka w phpBB3 powoduje, że ciężko jest zauważyć nowe odpowiedzi w tematach.
Musicie mieć dostęp do FTP. Szablon można ręcznie przekopiować do katalogu templates. Jeżeli jest dobrze napisany skrypt powinien go zobaczyć.
W przeciwnym wypadku bawić się kreatorem, ale na razie na jakimś testowym szablonie, bo jak coś się wysypie to zostaniemy bez forum.
To wiemy i niestety forumotion bezwzględnie nie nadaje dostępu do ftp (tu jest "pozamiatane"). Nestety pozostają opcje o których wspomniałem wcześniej. Można wyedytować wizardem wiele rzeczy - kolorystykę, może nawet wsadzić nasze logo, może nawet dać większe wyróżnienie na fakt pojawienia się odpowiedzi (to o czym michu wspomniałeś) ... więc pytanie kto się chce za to zabrać (może Ty Rafek ? )Musicie mieć dostęp do FTP. Szablon można ręcznie przekopiować do katalogu templates. Jeżeli jest dobrze napisany skrypt powinien go zobaczyć.
W większości CMS'ach jak nie masz dostępu do FTP to nie zrobisz niektórych rzeczy min. nie zainstalujesz szablonu. Ciężko będzie zmodernizować forum. Zazwyczaj kreatory pozwalają tylko na modyfikację pewnych elementów. Lepiej było zostać przy starym szablonie i wstawić tylko logo.
No ale ja właśnie o tym piszę. Bez szaleństw wstawić tylko elementy charakterystyczne dla naszej grupy (w miarę możliwości niewielkim nakładem sił). Ja mogę to zrobić, ale mam kilka akcji na tapecie które teraz w projekcie mają wyższy priorytet (część z nich wdrożyłem, pewnie zauważyliście ) . Jak ktoś ma ochotę to niech podziała w temacie wydłubania stylów trochę wcześniej (a jak temat może poczekać to sam się tym zajmę, ale później).michupl22 napisał:W większości CMS'ach jak nie masz dostępu do FTP to nie zrobisz niektórych rzeczy min. nie zainstalujesz szablonu. Ciężko będzie zmodernizować forum. Zazwyczaj kreatory pozwalają tylko na modyfikację pewnych elementów. Lepiej było zostać przy starym szablonie i wstawić tylko logo.
Hejka.
W panelu administracyjnym forum mamy dostęp do css-a, także ze zmianą wyglądu, czy osadzeniem logo nie powinno byc problemu. Style css forum możemy zupełnie wyłączyć i zacząć wszystko od początku.
W panelu administracyjnym forum mamy dostęp do css-a, także ze zmianą wyglądu, czy osadzeniem logo nie powinno byc problemu. Style css forum możemy zupełnie wyłączyć i zacząć wszystko od początku.
Borixon911- Liczba postów : 90
Zauwazyłem, że skrzynka oodbiorcza szwankuje. Okazało sie że dostalem wiadomosć na PRIV i powiadomienie na maila. Natomiast po wejściu na forum: 'Nie masz nowych wiadomości'
No niestety, chyba jednak wrócimy na stary silnik. No nie ma co, nie mamy tutaj normalnego admina, a niektóre funkcje szwankują (przykro mi niezmiernie). A hosting to szkoda pieniędzy
Trochę kaszanka wyszała. Mimo wszystko nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Jesteśmy bogatsi o nowe doświadczenie. Trzaba zakręcić się za kasą na hosting.
Albo rozejrzeć się za darmowym hostingiem :p
Wydaje mi się ze jest to pierwsze w kolejce. Poza tym czy ktoś już sprawdzał taką możliwość ?
No to z tym , że niektóre ficzery źle działają , to mnie teraz zastrzeliliście.
Miałem zamiar w weekend sam powalczyć ze stylami na aktualnym phpbb3, ale teraz to już nie Wiem co robić.
Teraz w weekend chcę ustawić jakikolwiek styl (wizardem o którym tu pisaliśmy) który nas odróżnia od "defaultowego" (z grubsza ustalić kolorystykę całego forum na tą z loga oraz wstawić logo w nagłówek) i zebrać od Was opinie co poprawić.
Ale czy mam to zrobić:
* na aktualnym silniku (phpbb3) ?
* na poprzednim silniku
Dajcie znać co myślicie.
... przerzucanie się na zupełnie nowe forum (nowego hosta) to oczywiście opcja (nie liczcie na to że będzie się dało przerzucić wpisy na nowe forum), ale może później (nie robiłbym tego ruchu od razu).
Miałem zamiar w weekend sam powalczyć ze stylami na aktualnym phpbb3, ale teraz to już nie Wiem co robić.
Teraz w weekend chcę ustawić jakikolwiek styl (wizardem o którym tu pisaliśmy) który nas odróżnia od "defaultowego" (z grubsza ustalić kolorystykę całego forum na tą z loga oraz wstawić logo w nagłówek) i zebrać od Was opinie co poprawić.
Ale czy mam to zrobić:
* na aktualnym silniku (phpbb3) ?
* na poprzednim silniku
Dajcie znać co myślicie.
... przerzucanie się na zupełnie nowe forum (nowego hosta) to oczywiście opcja (nie liczcie na to że będzie się dało przerzucić wpisy na nowe forum), ale może później (nie robiłbym tego ruchu od razu).
Strona 1 z 2 • 1, 2
Strona 1 z 2
Pozwolenia na tym forum: