(zakończony)Warsztat 17: etap 04: Wybór pomysłu na aplikacje treningową oraz egzaminacyjną
5 posters
Strona 1 z 1
(zakończony)Warsztat 17: etap 04: Wybór pomysłu na aplikacje treningową oraz egzaminacyjną
Hej
Otwieram etap 04 produkcji warsztatu nr 17.
W tym poście strzelajcie proszę pomysłami na:
Zanim jednak zaczniecie tu postować, przeczytajcie proszę instrukcję wykonania tego etapu:
https://docs.google.com/document/d/1ctCqc0ypPQfuQ4EPSZSUgTWuiLRC9-sTPJ83-f6N4zo/edit?usp=sharing
Czekam na Wasze propozycje aplikacji w tym wątku !
Otwieram etap 04 produkcji warsztatu nr 17.
W tym poście strzelajcie proszę pomysłami na:
- aplikację treningową pod warsztat 17
- aplikację zaliczeniową (egzaminacyjną) pod warsztat 17
Zanim jednak zaczniecie tu postować, przeczytajcie proszę instrukcję wykonania tego etapu:
https://docs.google.com/document/d/1ctCqc0ypPQfuQ4EPSZSUgTWuiLRC9-sTPJ83-f6N4zo/edit?usp=sharing
Czekam na Wasze propozycje aplikacji w tym wątku !
koszmarek- Lider grupy "Madagaskar"
- Liczba postów : 596
Re: (zakończony)Warsztat 17: etap 04: Wybór pomysłu na aplikacje treningową oraz egzaminacyjną
Jeżeli chodzi o aplikację treningową to może jakiś nieskomplikowany system zarządzania klasą w szkole dodawanie klas typu 1 klasa, 2 klasa, 3 klasa itp a później możliwość tworzenia uczniów i dodawania ich do poszczególnej klasy.
gokusiek- Liczba postów : 18
Re: (zakończony)Warsztat 17: etap 04: Wybór pomysłu na aplikacje treningową oraz egzaminacyjną
No niezłe jak na początek (jest tu pole do tworzenia klas oraz ich instancji)gokusiek napisał:Jeżeli chodzi o aplikację treningową to może jakiś nieskomplikowany system zarządzania klasą w szkole dodawanie klas typu 1 klasa, 2 klasa, 3 klasa itp a później możliwość tworzenia uczniów i dodawania ich do poszczególnej klasy.
... czekam na kolejne Wasze propozycje !
A może ciekawsze było by wejście w temat akwarystyki
Klasa Akwarium i stworzenie obiektów; akwarium morskie i akwarium słodkowodne. Do tego jeszcze dwie podrzędne klasy; Rybka_Akwariowa i Roślina_Akwariowa. I oczywiście tworzenie obiektów rybek i roślin i wrzucanie ich albo do akwarium morskiego albo słodkowodnego
Klasa Akwarium i stworzenie obiektów; akwarium morskie i akwarium słodkowodne. Do tego jeszcze dwie podrzędne klasy; Rybka_Akwariowa i Roślina_Akwariowa. I oczywiście tworzenie obiektów rybek i roślin i wrzucanie ich albo do akwarium morskiego albo słodkowodnego
dawidg87- Liczba postów : 19
To ja zaproponuję coś takiego.
Na aplikację treningową (która będzie prezentowana i wyjaśniana w warsztacie):
Wstęp (możliwie jak najprostszy) system zarządzania inteligentnym domem.
Czyli klasy np. odnoszące się do Domu, pomieszczenia, urządzenia, oczywiście metody tych klas (np. włącz/wyłącz dla obiektu klasy "Device" które może być np. światłem w pokoju, albo zraszaczem w ogrodzie itd.). To na ile zdecydowalibyśmy się rozwijać tą aplikację (w ilu kolejnych laborkach) będziemy decydować na bieżąco (przy ustalaniu aplikacji na kolejne warsztaty).
Potencjalne pola do rozwoju tej aplikacji:
Pomysł na aplikację egzaminacyjną:
Jeszcze nie wiem :p, ale może właśnie coś z pomysłów proponowanych wcześniej (lub później) przez Was w tym wątku ?
Starajmy się też wypowiadać o pomysłach innych (zaproponowanych w tym wątlu), bo może się uda uzyskać względnie dużą zgodność co do jakiegoś pomysłu i nie będzie trzeba odpalać kolejnych ankiet.
Na aplikację treningową (która będzie prezentowana i wyjaśniana w warsztacie):
Wstęp (możliwie jak najprostszy) system zarządzania inteligentnym domem.
Czyli klasy np. odnoszące się do Domu, pomieszczenia, urządzenia, oczywiście metody tych klas (np. włącz/wyłącz dla obiektu klasy "Device" które może być np. światłem w pokoju, albo zraszaczem w ogrodzie itd.). To na ile zdecydowalibyśmy się rozwijać tą aplikację (w ilu kolejnych laborkach) będziemy decydować na bieżąco (przy ustalaniu aplikacji na kolejne warsztaty).
Potencjalne pola do rozwoju tej aplikacji:
- wszystko co związane z obiektówką: dziedziczenie, poliformizm, interfejsy itd...
- można z każdym kolejnym warsztatem wizualizować system na różne sposoby (konsola może już nie, ale oczywiście kontrolki w WinForms a może nawet kiedyś się przejść po osiedlu takich domków, włączać światło podglądać to w Unity w 3d ! :p )
Pomysł na aplikację egzaminacyjną:
Jeszcze nie wiem :p, ale może właśnie coś z pomysłów proponowanych wcześniej (lub później) przez Was w tym wątku ?
Starajmy się też wypowiadać o pomysłach innych (zaproponowanych w tym wątlu), bo może się uda uzyskać względnie dużą zgodność co do jakiegoś pomysłu i nie będzie trzeba odpalać kolejnych ankiet.
(w trakcie)Warsztat 17: etap 04: Wybór pomysłu na aplikacje treningową oraz egzaminacyjną
klasa główna: pojazd, klasy dziedziczące : auto osobowe, cieżarówka, bus...
klasa główna: osoba (np na uczelni), klasy dziedziczące : student,pracownik, wykładowca...
klasa główna:zwierzę, klasy dziedziczące : ryby, ptaki, ssaki...
klasa główna: osoba (np na uczelni), klasy dziedziczące : student,pracownik, wykładowca...
klasa główna:zwierzę, klasy dziedziczące : ryby, ptaki, ssaki...
Ostatnio zmieniony przez Borixon911 dnia Pią Sty 23, 2015 11:58 pm, w całości zmieniany 1 raz
Borixon911- Liczba postów : 90
Ja mam taki pomysł
"System odprawy pasażerów na lotnisku"
Mamy samolot;
mamy klasy: biznes, 1 klasa, ekonomia (każda klasa ma inne parametry np. ilość miejsca)
mamy pasażerów,
każdy pasażer ma określoną płeć i ilość sztuk bagaży;
każdy konkretny bagaż ma swoją wagę i jest przypisany do konkretnego pasażęra,
a poza tym każdy pasażer ma też przypisane miejsce w samolocie.
Wychodzi to chyba jednak trochę poza zakres tego warsztatu,
natomiast temat ciekawy bardzo do kodzenia
Może w wersji uproszczonej mieści się w ramach siedemnastego warsztatu...
Pozdrawiam
Mariousz1!
Mamy samolot;
mamy klasy: biznes, 1 klasa, ekonomia (każda klasa ma inne parametry np. ilość miejsca)
mamy pasażerów,
Pozdrawiam
Mariousz1!
Mariousz1- Liczba postów : 9
To jest świetne !!!Mariousz1 napisał:Ja mam taki pomysł
Mamy samolot;
mamy pasażerów,
Pozdrawiam
Mariousz1!
A więc, jestem już bardzo bliski decyzji , aby zestawem aplikacji pod w17 było:
- aplikacja treningowa/warsztatowa: system odprawy pasażerów na lonisku
- aplikacja egzaminacyjna: system obsługi inteligentnego domu.
... oczywiście obie aplikacje w "version 1" czyli funkcjonalnie bardzo ubogie (spełniające zakres wiedzy w17) ale z możliwością ewentualnego rozwijania ich w kolejnych laborkach.
Pozostali uczestnicy którzy zgłosili swoje pomysły niech proszę zaakceptują moją propozycję lub zasygnalizują że zależy im na ich pomysłach i chcą abyśmy odpalili w tej sprawie ankietę (ale niech proszę te os. mają na uwadzę że to nam wydłuży proces produkcji laborki).
Myślę że te aplikacje to dobry wybór
gokusiek- Liczba postów : 18
Odpowiedz z cytatem Re: (w trakcie)Warsztat 17: etap 04: Wybór pomysłu na aplikacje treningową oraz egzaminacyjną
Pomysły na aplikacje bardzo ciekawe i "życiowe". Również jestem za.
Borixon911- Liczba postów : 90
Pozostaje mi tylko szybko nadrobić zaległości z wcześniejszych warsztatów, aby szybko dotrzeć do 17' i zająć się tymi jak że ciekawymi tematami do kodzenia. Cieszę się, że mój pomysł zyskał aprobatę
Mariousz1- Liczba postów : 9
Może być samolot i dom, ciekawa jest wizja rozbudowy tych aplikacji o nowe funkcjonalności w ramach edukacji na dalszych warsztatach tworzonych w następnej kolejności, może powstanie jakiś nowy "Airport Simulator" akwarium zrobię sobie ekstra jak dojdę do tego warsztatu
dawidg87- Liczba postów : 19
Ten etap uznaję więc za zamknięty.
Dzięki Wam za udział !
Dzięki Wam za udział !
Similar topics
» (w trakcie)Warsztat 18: etap 04: Wybór pomysłu na aplikacje treningową oraz egzaminacyjną
» (zakończony)Warsztat 15: etap 04: WYBÓR POMYSŁU na aplikację (treningową i egzaminacyjną)
» (zakończony)Warsztat 17: etap 05: OPROGRAMOWANIE aplikacji TRENINGOWEJ oraz EGZAMINACYJNEJ
» (zakończony)Warsztat 17: etap 06: KONTROLA JAKOŚCI kodów aplikacji treningowej oraz egzaminacyjnej
» (zakończony)Warsztat 15: etap 05: OPROGRAMOWANIE aplikacji (pod warsztat)
» (zakończony)Warsztat 15: etap 04: WYBÓR POMYSŁU na aplikację (treningową i egzaminacyjną)
» (zakończony)Warsztat 17: etap 05: OPROGRAMOWANIE aplikacji TRENINGOWEJ oraz EGZAMINACYJNEJ
» (zakończony)Warsztat 17: etap 06: KONTROLA JAKOŚCI kodów aplikacji treningowej oraz egzaminacyjnej
» (zakończony)Warsztat 15: etap 05: OPROGRAMOWANIE aplikacji (pod warsztat)
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: