Aplikacja w C# + db4o
4 posters
:: Projekt "Madagaskar" :: 4.INNE :: 1.C#: ogólnie
Strona 1 z 1
Aplikacja w C# + db4o
Witam.
Muszę napisać aplikację która umożliwi mi wystawienie faktury oraz zapis jej do pliku np. pdf aby móc ją wydrukować. Oczywiście musi posiadać takie bajery jak dodawanie/usuwanie/edycja klientów oraz towarów a wszystko ma być zapisane w obiektowej bazie db4o.
Niestety moja wiedza z programowania nie pozwala mi na samodzielne napisanie takiej apki dlatego prosiłbym o pomoc tj. udzielenie jakiś wskazówek , mile widziane linki do jakiś tutków przydatnych w zrobieniu czegoś takiego, porad od czego zacząć . Od utworzenia windows formsa czy może najpierw utworzenie bazę danych ? Nie chcę aby mnie ktoś źle zrozumiał i nie oczekuję gotowego kodu , po prostu pomocy w tym jak zacząć
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc
Muszę napisać aplikację która umożliwi mi wystawienie faktury oraz zapis jej do pliku np. pdf aby móc ją wydrukować. Oczywiście musi posiadać takie bajery jak dodawanie/usuwanie/edycja klientów oraz towarów a wszystko ma być zapisane w obiektowej bazie db4o.
Niestety moja wiedza z programowania nie pozwala mi na samodzielne napisanie takiej apki dlatego prosiłbym o pomoc tj. udzielenie jakiś wskazówek , mile widziane linki do jakiś tutków przydatnych w zrobieniu czegoś takiego, porad od czego zacząć . Od utworzenia windows formsa czy może najpierw utworzenie bazę danych ? Nie chcę aby mnie ktoś źle zrozumiał i nie oczekuję gotowego kodu , po prostu pomocy w tym jak zacząć
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc
gokusiek- Liczba postów : 18
Re: Aplikacja w C# + db4o
Napisanie takiego programu w pojedynkę zajmie Ci ok. 30 lat. Dolicz sobie jeszcze kilka lat nauki. Zanim napiszesz ten program to będziesz już dawno na emeryturze. Jeżeli w ogóle ją dostaniemy.
michupl22- Lider Infrastruktury "Madagaskaru"
- Liczba postów : 142
Sorki , nie napisałem tego wcześniej ale ten program jest aplikacją zaliczeniową na studiach , nie programem który komuś chcę sprzedać To nie ma być profesjonalny program do wystawiania faktur , myślę że wykładowcy chodzi bardziej o to aby dobrze była zrobiona ta obiektowa baza danych , a "wystawianie faktur" ma służyć tylko temu aby tych klientów i produkty dodawać, usuwać itp.
imo wystawiani faktur bedzie najtrudniejsza rzecza w tym wszystkim. W jaki sposob chcesz wygenerowac taki pdf? Crystal reports, itextsharp, aspx? A zrobienie bazy danych do takich minimalnych ptorzeb nie powinno zajac Ci wiecej, niz 1 dzien.
Fores- Liczba postów : 73
Nie no michu ... przesadzasz :pmichupl22 napisał:Napisanie takiego programu w pojedynkę zajmie Ci ok. 30 lat. Dolicz sobie jeszcze kilka lat nauki. Zanim napiszesz ten program to będziesz już dawno na emeryturze. Jeżeli w ogóle ją dostaniemy.
Zaliczenie na studiach to faktycznie co innego.
michupl22- Lider Infrastruktury "Madagaskaru"
- Liczba postów : 142
Ewentualnie zapis faktury do pliku sobie daruje a zrobię wyświetlenie "gotowej" faktury w osobnym oknie. Może przejdzie
:: Projekt "Madagaskar" :: 4.INNE :: 1.C#: ogólnie
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: