(zakończony)Warsztat 18: etap 01: Ustalenie ZAKRESU MATERIAŁU
+3
baklazan
Nemiz
coffeina
7 posters
Strona 1 z 1
(zakończony)Warsztat 18: etap 01: Ustalenie ZAKRESU MATERIAŁU
Cześć!
Jak już wiecie wznawiamy produkcje laborejk !!! Oczywiście nie może się to obyć bez Waszej pomocy Ten wątek ma pomóc nam wspólnie ustalić zakres materiału laborki nr 18.
Przed postowaniem w tym wątku, proszę zapoznać się z tym dokumentem:
https://docs.google.com/document/d/1TH8X9X-B4ItFFXC0nodCcEMgTU2FNQ3zKl8rz7up2Is/edit?usp=sharing
Czekam na Wasze propozycje zakresu wiedzy laborki 18, lub Wasze opinie o propozycjach zgłoszonych przez innych uczestników w tym wątku.
Jak już wiecie wznawiamy produkcje laborejk !!! Oczywiście nie może się to obyć bez Waszej pomocy Ten wątek ma pomóc nam wspólnie ustalić zakres materiału laborki nr 18.
Przed postowaniem w tym wątku, proszę zapoznać się z tym dokumentem:
https://docs.google.com/document/d/1TH8X9X-B4ItFFXC0nodCcEMgTU2FNQ3zKl8rz7up2Is/edit?usp=sharing
Czekam na Wasze propozycje zakresu wiedzy laborki 18, lub Wasze opinie o propozycjach zgłoszonych przez innych uczestników w tym wątku.
Ostatnio zmieniony przez coffeina dnia Wto Gru 29, 2015 10:40 pm, w całości zmieniany 1 raz
coffeina- Lider Produkcji Warsztatów "Madagaskaru"
- Liczba postów : 96
Re: (zakończony)Warsztat 18: etap 01: Ustalenie ZAKRESU MATERIAŁU
Hej!
Uważam, że warsztaty powinny dalej poruszać tematykę programowania obiektowego i dotyczyć dziedziczenia, polimorfizmu. Dodatkowo warto, aby warsztat pozwolił również na pisanie aplikacji okienkowej (Win Forms) jako kontynuacja tego co zostało pokazane w warsztatach nr 17. Jeśli uważacie, że taka znajomość klas jest na razie wystarczająca, to można pomyśleć o poznaniu nowych kolekcji.
Oczywiście to luźne propozycje. Wydaje mi się, że więcej szczegółów powinniśmy ustalić po wybraniu głównego tematu laborki.
Pozdrawiam.
Uważam, że warsztaty powinny dalej poruszać tematykę programowania obiektowego i dotyczyć dziedziczenia, polimorfizmu. Dodatkowo warto, aby warsztat pozwolił również na pisanie aplikacji okienkowej (Win Forms) jako kontynuacja tego co zostało pokazane w warsztatach nr 17. Jeśli uważacie, że taka znajomość klas jest na razie wystarczająca, to można pomyśleć o poznaniu nowych kolekcji.
Oczywiście to luźne propozycje. Wydaje mi się, że więcej szczegółów powinniśmy ustalić po wybraniu głównego tematu laborki.
Pozdrawiam.
Nemiz- Liczba postów : 39
A może też coś z GITa?
baklazan- Liczba postów : 10
Mi się wydaje, że jako że jesteśmy ciągle w podstawach OOP, to chronologicznie pasowałoby umówić w warsztacie właściwości (gettery i settery), gdyż ich brak najbardziej raził w oczy w kodach aplikacji pod w17, czyli musieliśmy tam poprełniać zbrodnię stosowania publicznych zmiennych zamiast get/set (celowo, gdyż nie chcieliśmy przytłączać zbyt dużą dawką wiedzy jak na wprowadzenie w OOP).
Nie martwiłbym się że to mała porcja wiedzy. Krótszy warsztat to większa granulacja zadań (nasza aktualna polityka) = warsztat prędzej wyprodukowany (oraz prędzej wyuczony przez studenta) ... a i tak nie zdziwię się gdy okaże się, że temat właściwości będzie trzeba wyczerpać w minimum 30 stronach (głównie screenów + trochę opisówki) w conajmniej 3 unitach.
Nie martwiłbym się że to mała porcja wiedzy. Krótszy warsztat to większa granulacja zadań (nasza aktualna polityka) = warsztat prędzej wyprodukowany (oraz prędzej wyuczony przez studenta) ... a i tak nie zdziwię się gdy okaże się, że temat właściwości będzie trzeba wyczerpać w minimum 30 stronach (głównie screenów + trochę opisówki) w conajmniej 3 unitach.
koszmarek- Lider grupy "Madagaskar"
- Liczba postów : 596
Jeśli 1 miesiąc = 1 warsztat, to omawianie bardziej szczegółowych zagadnień jest dobrym pomysłem.
@baklazan
ale co konkretnie masz na myśli? Wydaje mi się, że GIT itp. zagadnienia mogłyby być omawiane w jakiś dodatkowych warsztatach, ale to raczej nie ten etap Madagaskaru.
@baklazan
ale co konkretnie masz na myśli? Wydaje mi się, że GIT itp. zagadnienia mogłyby być omawiane w jakiś dodatkowych warsztatach, ale to raczej nie ten etap Madagaskaru.
Nemiz- Liczba postów : 39
Miałem na myśli jakąś podstawową wiedzę, która mogłaby pomóc w codziennym pisaniu programów lub wspólnych MADAGASKARowych projektów. Sam jeszcze nie ogarniam GITa więc niewiele więcej mogę powiedzieć
baklazan- Liczba postów : 10
Osobiście uważam że, koszmarek ma rację, idźmy w kierunku rozwoju wiedzy według schematu czyli kolejne elementy nauki programowania a na narzędzia przyjdzie czas.
zefirek- Egzaminator Warsztatów "Madagaskaru"
- Liczba postów : 41
Hej. Również uważam że powinniśmy iść chronologiczne z materiałem. Także moim zdaniem WŁAŚCIWOŚCI (lub/i) KONSTRUKTORY.
Co do gita to był ten link chyba na forum: https://git-scm.com/book/pl/v1/Pierwsze-kroki-Wprowadzenie-do-kontroli-wersji
wszystko pięknie opisane w języku POLSKIM.
Co do gita to był ten link chyba na forum: https://git-scm.com/book/pl/v1/Pierwsze-kroki-Wprowadzenie-do-kontroli-wersji
wszystko pięknie opisane w języku POLSKIM.
Borixon911- Liczba postów : 90
Siemka, również uważam że temat właściwości i konstruktorów jest najlepszym na następny warsztat. Tak się zastanawiam,może zrobilibyśmy propozycję tematów na kolejne 2/3 warsztaty ? Zaoszczędzilibyśmy trochę czasu następnym razem dzięki czemu produkcja laborek była by (odrobinę) szybsza
gokusiek- Liczba postów : 18
SUPER propozycja, ustalmy tematy na kilka lekcji do przodu i nie będzie potrzeby wracać do tematu.
zefirek- Egzaminator Warsztatów "Madagaskaru"
- Liczba postów : 41
Nemiz napisał:Jeśli 1 miesiąc = 1 warsztat, to omawianie bardziej szczegółowych zagadnień jest dobrym pomysłem.
@baklazan
Ciekawa propozycja. Ogólnie ująłeś kilka tematów na raz, myśle że bedzie to trudne do zrealizowania w jednej lub dwóch laborkach. Ale wszystko krok po kroku i po kolei. GIT jest narzedziem, co prawda bardzo przydatnym, ale skupiamy się na na nauce programowania. Narzędzia odłożyłbym na razie na potem.
gokusiek napisał:Siemka, również uważam że temat właściwości i konstruktorów jest najlepszym na następny warsztat. Tak się zastanawiam,może zrobilibyśmy propozycję tematów na kolejne 2/3 warsztaty ? Zaoszczędzilibyśmy trochę czasu następnym razem dzięki czemu produkcja laborek była by (odrobinę) szybsza Smile
Bardzo podoba mi się ten pomysł !!! Mimo wszystko, zajmijmy się ustaleniem tamatu na laborkę 18, a ja w wolnej chwili utworze post na forum gdzie będziemy mogli wrzucać nieustannie, niezależnie od etapu w którym produkowana jest laborka, zmiany w tym planie.
Dzieki temu udałoby się zaplanować zakres wiedzy na kilka laborek do przodu, zaoszczedzimy czas i etap pierwszy (01) automatycznie zostanie wykonany.
koszmarek napisał:Mi się wydaje, że jako że jesteśmy ciągle w podstawach OOP, to chronologicznie pasowałoby umówić w warsztacie właściwości (gettery i settery), gdyż ich brak najbardziej raził w oczy w kodach aplikacji pod w17, czyli musieliśmy tam poprełniać zbrodnię stosowania publicznych zmiennych zamiast get/set (celowo, gdyż nie chcieliśmy przytłączać zbyt dużą dawką wiedzy jak na wprowadzenie w OOP).
Masz racje jestesmy w podstawach OOP, ale zmienimy to Co do samej treści laborki to troche tych stron będzie
Żeby nie przedłużać, tematem warsztatu nr 18 jest: "Właściwości - gettery i settery".
Zamykam ten wątek.
Zamykam ten wątek.
Similar topics
» (zakończony)Warsztat 17: etap 01: Ustalenie ZAKRESU MATERIAŁU
» (zakończony)Warsztat 15: etap 01: Ustalenie ZAKRESU MATERIAŁU
» (zakończony)Warsztat 15: etap 05: OPROGRAMOWANIE aplikacji (pod warsztat)
» (zakończony)Warsztat 16: etap 01-07
» (zakończony)Warsztat 15: etap 13: PODKŁAD MUZYCZNY
» (zakończony)Warsztat 15: etap 01: Ustalenie ZAKRESU MATERIAŁU
» (zakończony)Warsztat 15: etap 05: OPROGRAMOWANIE aplikacji (pod warsztat)
» (zakończony)Warsztat 16: etap 01-07
» (zakończony)Warsztat 15: etap 13: PODKŁAD MUZYCZNY
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: