Styl kodowania w C#
3 posters
:: Projekt "Madagaskar" :: 4.INNE :: 1.C#: ogólnie
Strona 1 z 1
Styl kodowania w C#
Cześć,
chciałbym się dowiedzieć jak wy dbacie o kod, tzn jaki macie styl nazewnictwa zmiennych itp. W jaki sposób nazywacie pola, właściwości, zmienne, metody, itp.
Ostatnio zastanawiałem się jak to jest z polami i metodami w klasie
Wiadomo metody z wielkiej w stylu PC tj. NazwaMetody co do pól to CC: wybórKoloru zaś właściwość tak jak metody: WybórKoloru.
Spotkałem się że niektórzy używają czegoś tego typu: _nazwaPola lub _NazwaPola, chociaż ktoś raz skomentował że jak programista musi używać _ w nazwach pól to trochę słabo z jego strony. Jakie wy macie zdanie?
A i jeszcze jedno pytanie. Jak mamy powiedzmy coś takiego:
chciałbym się dowiedzieć jak wy dbacie o kod, tzn jaki macie styl nazewnictwa zmiennych itp. W jaki sposób nazywacie pola, właściwości, zmienne, metody, itp.
Ostatnio zastanawiałem się jak to jest z polami i metodami w klasie
Wiadomo metody z wielkiej w stylu PC tj. NazwaMetody co do pól to CC: wybórKoloru zaś właściwość tak jak metody: WybórKoloru.
Spotkałem się że niektórzy używają czegoś tego typu: _nazwaPola lub _NazwaPola, chociaż ktoś raz skomentował że jak programista musi używać _ w nazwach pól to trochę słabo z jego strony. Jakie wy macie zdanie?
A i jeszcze jedno pytanie. Jak mamy powiedzmy coś takiego:
- Kod:
private int wybranaLiczba;
public int WybranaLiczba
{
get
{
return wybranaLiczba;
}
set
{
wybranaLiczba = value;
}
}
magicznyWladek- Administrator profilu Facebook "Madagaskaru"
- Liczba postów : 30
Re: Styl kodowania w C#
Osobiscie uzywam nazewnictwa zmiennych prywatnych od '_' i bardzo mi taki uklad pasuje. Ale jesli mialbym przejsc na styl bez podkreslnika to nie mialbym z tym wielkiego problemu, kwestia umowna, wazne, aby caly zespol uzywal tego samego stylu.
A powyzszy kod jest bez sensu, zamiast niego powinienes miec wlasciwosc automatyczna. A czy modyfikujesz zmienna prywatna czy wlasciwosc to kwestia zalezna od sytuacji. Ja w 95% przypadkach modyfikuje wlasciwosc z powodu podpietych zdarzen, jak PropertyChanged.
A powyzszy kod jest bez sensu, zamiast niego powinienes miec wlasciwosc automatyczna. A czy modyfikujesz zmienna prywatna czy wlasciwosc to kwestia zalezna od sytuacji. Ja w 95% przypadkach modyfikuje wlasciwosc z powodu podpietych zdarzen, jak PropertyChanged.
Fores- Liczba postów : 73
Chodzi o coś tego typu: public int WybranaLiczba { get; set; }? Tworzone jest wtedy jakieś ukryte pole do tego?
magicznyWladek- Administrator profilu Facebook "Madagaskaru"
- Liczba postów : 30
Hej . Daruj na razie nie chce mi się rozpisywać, ale na pewno mogę Ci powiedzieć , że będzie o tym w laborkach W17 i W18 !magicznyWladek napisał:Chodzi o coś tego typu: public int WybranaLiczba { get; set; }? Tworzone jest wtedy jakieś ukryte pole do tego?
W skrócie w W17: zmienne publiczne klasy zastąpimy zmiennymi prywatnymi oraz metodami Get... , Set ...
A W18 zamiast metod Get_ Set_ wejdą właściwości o których wspominasz.
Jedno i drugie (wspomniane powyżej) wykorzysta zmienne prywatne klasy (jeszcze nie wiem czy poprzedzone będę podkreślnikami , będą pisane z małej litery w notacji wielbłądziej).
koszmarek- Lider grupy "Madagaskar"
- Liczba postów : 596
:: Projekt "Madagaskar" :: 4.INNE :: 1.C#: ogólnie
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: