Funkcje wymagane i opcjonalne
+9
coffeina
perlik
baklazan
zefirek
koszmarek
Borixon911
Admin
Astrocyt
Stravi
13 posters
Strona 1 z 2
Strona 1 z 2 • 1, 2
Funkcje wymagane i opcjonalne
Rozpoczynam ten wątek po to aby spisać wszystkie pomysły uczestników projektu Madagaskar na aplikację na ten moment nazwaną roboczo "TODO". Poniżej kilka zdań od Astrocyt.
Ode mnie:
Wymagane:
- zarządzanie przez web (ASP.NET)
- wysyłanie maili do wszystkich uczestników projektu, do podgrup w projekcie
- podział na role user, admin, lider działu x, lider działu y...
- tablica zadań dla uczestników zespołu
- tablica zadań do wzięcia
Opcjonalnie:
- Klient desktop
- Klient mobile
Astrocyt napisał:Były by 3 gałęzie tej aplikacji:
Dla admina
Dla moderatora
Dla uczestnika
Admin miałby swoją apkę do której się loguje. Tam byłoby coś w stylu:
Liczba aktualnych uczestników
Przydzielanie moderatorów do zadań itp.
Potem panel moderatora - do niego by szły zaliczenia od uczestników
A ostatni dla uczestnika - mógłby wysyłać zaliczenia, kontaktować się z moderatorami itp.
Ode mnie:
Wymagane:
- zarządzanie przez web (ASP.NET)
- wysyłanie maili do wszystkich uczestników projektu, do podgrup w projekcie
- podział na role user, admin, lider działu x, lider działu y...
- tablica zadań dla uczestników zespołu
- tablica zadań do wzięcia
Opcjonalnie:
- Klient desktop
- Klient mobile
Ostatnio zmieniony przez Stravi dnia Czw Lis 12, 2015 5:10 pm, w całości zmieniany 1 raz
Stravi- Lider Rozwoju Oprogramowania "Madagaskaru"
- Liczba postów : 92
Re: Funkcje wymagane i opcjonalne
Może jeszcze dopowiem parę rzeczy aby wizja była jaśniejsza. Projekt miałby odpowiadać za prawie całkowitą automatyzację gałęzi zaliczeniowej gdzie jedyną rolą admina byłaby edycja osób sprawdzających zaliczenia warsztatów (dalej kontrolerzy).
Chciałbym teraz przedstawić jak miałby wyglądać szkielet tego systemu. Zaczynając od jakiejś małej bazki danych.
---
TABELE:
*users
*controllers
*moderators
===
-users:[ id | name | email | lessonstatus ]
-controllers[ id | userid | checkfrom | checkto | status | allreports | available]
^moderators - moderatorzy na forum
^ controllers.status - aktualna ilość sprawdzanych warsztatów
nazwy są robocze - chodzi o ideę
---
panel zwykłego user'a :
- wykaz zaliczonych warsztatów
- kontakt z kontrolerem (jaki banalny czat)
- wysyłanie zaliczenia (kodu)
Teraz tak: po wysłaniu kodu system przydziela kontrolera z najmniejszą liczbą aktualnie sprawdzanych warsztatów i inkrementuje mu status. Po zatwierdzeniu zaliczenia przez moderatora lessonstatus++ od user'a i allreports++, status-- od moderatora.
Tak by wyglądał mechanizm od strony user'a.
admin byłby odpowiedzialny za przydzielanie kontrolerów do konkretnych warsztatów i ich usuwanie.
kontroler - sprawdzanie i kontakt z user'em. Nie trzeba będzie się męczyć z gmail'em, wszystko będzie w bazie. Oczywiście to tylko taka mocna podstawa - można dodawać multum nowych rzeczy ale od czegoś trzeba zacząć.
Dobra. Jeśli chodzi o desktop to będzie trochę gorzej. Trzeba będzie wykupić jakiś hosting który udostępnia baze na zewnątrz z nie tylko na serwerze. Sprawdzałem na hostinger i ugu i niestaty nie można się połączyć z zewnątrz.
Chciałbym teraz przedstawić jak miałby wyglądać szkielet tego systemu. Zaczynając od jakiejś małej bazki danych.
---
TABELE:
*users
*controllers
*moderators
===
-users:[ id | name | email | lessonstatus ]
-controllers[ id | userid | checkfrom | checkto | status | allreports | available]
^moderators - moderatorzy na forum
^ controllers.status - aktualna ilość sprawdzanych warsztatów
nazwy są robocze - chodzi o ideę
---
panel zwykłego user'a :
- wykaz zaliczonych warsztatów
- kontakt z kontrolerem (jaki banalny czat)
- wysyłanie zaliczenia (kodu)
Teraz tak: po wysłaniu kodu system przydziela kontrolera z najmniejszą liczbą aktualnie sprawdzanych warsztatów i inkrementuje mu status. Po zatwierdzeniu zaliczenia przez moderatora lessonstatus++ od user'a i allreports++, status-- od moderatora.
Tak by wyglądał mechanizm od strony user'a.
admin byłby odpowiedzialny za przydzielanie kontrolerów do konkretnych warsztatów i ich usuwanie.
kontroler - sprawdzanie i kontakt z user'em. Nie trzeba będzie się męczyć z gmail'em, wszystko będzie w bazie. Oczywiście to tylko taka mocna podstawa - można dodawać multum nowych rzeczy ale od czegoś trzeba zacząć.
Dobra. Jeśli chodzi o desktop to będzie trochę gorzej. Trzeba będzie wykupić jakiś hosting który udostępnia baze na zewnątrz z nie tylko na serwerze. Sprawdzałem na hostinger i ugu i niestaty nie można się połączyć z zewnątrz.
Astrocyt- Liczba postów : 16
Ja mam wykupiony hosting MSSQL + ASP w którym została mi do udostępnienia tylko 1 baza oraz 1 witryna. To może być dobre tylko na początek (posłużyłaby jako nasz "produkcja"). Problem się zacznie jak zrodzi się potrzeba posiadania dodatkowych baz + witryn (środowisk testowych). Ale może nie gadajmy dalej o hostingu , bo wybijamy Straviemu dyskusję z tematu wątku (funkcjonalności "ToDo") :p .Astrocyt napisał:Dobra. Jeśli chodzi o desktop to będzie trochę gorzej. Trzeba będzie wykupić jakiś hosting który udostępnia baze na zewnątrz z nie tylko na serwerze. Sprawdzałem na hostinger i ugu i niestaty nie można się połączyć z zewnątrz.
[TODO app] Funkcje wymagane i opcjonalne
hej.
Coś cicho tu ostatnio. Mam nadzieje,że prace nad tą apką niebawem ruszą.
Jak juz wystartujemy postaram sie włączyć (oczywiście w miarę swoich możliwości).
Może któs o wyższym levelu rozplanował by od czego należało by tu zacząc- tak jak zrobił to Stravi w aplikacji testowej.
Moglibyśmy również ustalić jakiś standard pisania kodu: małe, wielkie litery, podkreślenia itd. Ogólny dokument do którego należy się stosować podczas kodzenia.
Jakich wzorców będziemy używać:MVC, czy tych z których korzysta web forms??
Coś cicho tu ostatnio. Mam nadzieje,że prace nad tą apką niebawem ruszą.
Jak juz wystartujemy postaram sie włączyć (oczywiście w miarę swoich możliwości).
Może któs o wyższym levelu rozplanował by od czego należało by tu zacząc- tak jak zrobił to Stravi w aplikacji testowej.
Moglibyśmy również ustalić jakiś standard pisania kodu: małe, wielkie litery, podkreślenia itd. Ogólny dokument do którego należy się stosować podczas kodzenia.
Jakich wzorców będziemy używać:MVC, czy tych z których korzysta web forms??
Borixon911- Liczba postów : 90
Melduję posłusznie, że udostępniłem Straviemu namiary na przygotowaną (pustą) witrynę oraz bazę danych (ASP + MsSQl) pod naszą pierwszą aplikację.
koszmarek- Lider grupy "Madagaskar"
- Liczba postów : 596
Ponieważ odzew jest niewielki, a sam mam niewiele czasu postanowiłem rozpocząć tworzenie aplikacji na zasadzie Continous Improvement.
Na początek chciałbym aby nasz zespół stworzył tablicę przechowującą zadania - będziemy potem na bieżąco z niej korzystać i testować
Czy jest ktoś chętny na napisanie pierwszej bazowej wersji aplikacji ASP.NET? Może ona zawierać tylko podstawowy grid do wyświetlania kilku informacji.
Potem będziemy się dzielić co trzeba zrobić, a ja będę aktualizował wersję na produkcji, czyli serwerze od koszmarka.
Na początek chciałbym aby nasz zespół stworzył tablicę przechowującą zadania - będziemy potem na bieżąco z niej korzystać i testować
Czy jest ktoś chętny na napisanie pierwszej bazowej wersji aplikacji ASP.NET? Może ona zawierać tylko podstawowy grid do wyświetlania kilku informacji.
Potem będziemy się dzielić co trzeba zrobić, a ja będę aktualizował wersję na produkcji, czyli serwerze od koszmarka.
Osobiście uważam za bardzo dobry pomysł, jednak ciężko mi będzie pomagać bo na razie uczę się GITa i brakuje mi wskazówek. Jak ogarnę temat to pomoc się zwiększy.
zefirek- Egzaminator Warsztatów "Madagaskaru"
- Liczba postów : 41
Sam chętnie zaangażowałbym się w projekt, jednak brakuje mi trochę umiejętności - uczę się się programowania od niedawna :/
baklazan- Liczba postów : 10
zefirek, jeżeli chciałbyś się podjąć napisania pierwszej wersji tej apki to nie potrzebujesz do tego znajomości GITa - możesz wysłać appkę do mnie.
Co do GITa to jeżeli masz jakieś pytania to rozpocznij tutaj nowy wątek - pewnie ktoś się znajdzie kto będzie znał odpowiedź.
baklazan, jak powstanie pierwsza wersja aplikacji to będziesz mógł ją pobrać i wybrać sobie coś co chciałbyś napisać, poprawić, ulepszyć, itp. Możesz zaczynać wręcz od poprawiania literówek, poprawności nazw zmiennych,a po kilku zmianach przechodzić do bardziej zaawansowanych zadań. Szybciej będziesz się uczyć z realnym projektem niż samemu na przykładach z książek czy też tutoriali.
Co do GITa to jeżeli masz jakieś pytania to rozpocznij tutaj nowy wątek - pewnie ktoś się znajdzie kto będzie znał odpowiedź.
baklazan, jak powstanie pierwsza wersja aplikacji to będziesz mógł ją pobrać i wybrać sobie coś co chciałbyś napisać, poprawić, ulepszyć, itp. Możesz zaczynać wręcz od poprawiania literówek, poprawności nazw zmiennych,a po kilku zmianach przechodzić do bardziej zaawansowanych zadań. Szybciej będziesz się uczyć z realnym projektem niż samemu na przykładach z książek czy też tutoriali.
Uświadamiam wszystkim scenariusz proponowany przez Straviego (Stravi popraw mnie jak coś namieszałem):Stravi napisał:zefirek, jeżeli chciałbyś się podjąć napisania pierwszej wersji tej apki to nie potrzebujesz do tego znajomości GITa - możesz wysłać appkę do mnie.
- ktokolwiek wysyła do Straviego pierwszą wersję aplikacji choćby mailem albo wystawia na gdrive tymczasowo (albo chociaż jej minimalny , działający fragment)?
- Stravi wrzuca tą pierwszą wersję do naszego repozytorium kodu w GIT (+ ewentualnie przypomina wszystkim namiary do naszego Gita) ... i od teraz pracujemy już tylko na tym
- reszta już przy użyciu klienta Git (np. darmowego "SourceTree") , zaczyna nieśmiało wprowadzać zmiany w tej aplikacji (poprawki , nowe funkcjonalności etc)
brzmi jak plan ;p !
Potwierdzam wizję koszmarka.
Ten grid ma coś konkretnego wyświetlać czy chcesz na razie mieć po prostu utworzony projekt i może w nim być byle co? I rozumiem ze grid to na razie ma być prosta tabelka w html'u?
perlik- Egzaminator Warsztatów "Madagaskaru"
- Liczba postów : 20
Tak chodzi o jak najprostszą wersję aplikacji w ASP.NET.
A ten grid ma być kontrolką ASP.NET, czego wynikiem jest oczywiście kod html.
A ten grid ma być kontrolką ASP.NET, czego wynikiem jest oczywiście kod html.
Hmmm ten projekt ma być w WebForms czy MVC? Wydawało mi się, że wcześniej pisało że MVC ale gdzieś zniknęło to info:D
ASP.NET z MVC
Dobra to ja mogę podjąć się zadania. Tylko w przyszłym tyg bo wyjeżdżam na weekend:)
A ja sie zabiore dopiero za zadanie, mam nadzieje że sie nie spóźniłem
coffeina- Lider Produkcji Warsztatów "Madagaskaru"
- Liczba postów : 96
coffeina stworzyłeś projekt bazowy? Bo nie wiem czy mam się za to zabierać
@perlik pisz PW do Coffeiny (na wszelki wypadek, bo Coffeina zwykle śledzi forum, więc pewnie i tak odpowie).perlik napisał:coffeina stworzyłeś projekt bazowy? Bo nie wiem czy mam się za to zabierać
Z chęcią bym dołączył ale niestety moja wiedza jest 0.. więc ni jak się nie przydam.. ale chciałbym nawet zobaczyć jak krok po korku taka aplikacja powstaje:)
christoo- Liczba postów : 5
Chętnie przyłącze się do pomocy. Uczę się od 2 miesięcy MVC i umiem posługiwać się komponentami DEVEXPRESowymi. Myślę, że z komponentami telerika jakoś też sobie poradzę. Umiem co nieco SQL w programie SQL Managment Studio najlepiej mi to idzie - zapis odczyt z tabel oraz łączenie itp. , nie jakieś tam kosmosy.
Jak coś to służę pomocą.
Jak coś to służę pomocą.
marks- Liczba postów : 7
hej odpisałem Ci na priv, najwcześniej za tydzien bo sporo roboty mam, jak chcesz zaczynać to śmiało. Napisze pod koniec tygodnia i dołacze się i tak.perlik napisał:coffeina stworzyłeś projekt bazowy? Bo nie wiem czy mam się za to zabierać
christoo napisał:Z chęcią bym dołączył ale niestety moja wiedza jest 0.. więc ni jak się nie przydam.. ale chciałbym nawet zobaczyć jak krok po korku taka aplikacja powstaje:)
Też nie mam wiedzy jakieś super, ale ucze się poperze kodowanie i tyle. Innej opcji nie ma. Chyba, że jest inna o której nie wiem.
koszmarek napisał:@perlik pisz PW do Coffeiny (na wszelki wypadek, bo Coffeina zwykle śledzi forum, więc pewnie i tak odpowie).perlik napisał:coffeina stworzyłeś projekt bazowy? Bo nie wiem czy mam się za to zabierać
Przepraszam,
dzisiaj dopiero wbiłem na forum.
Do końca weekendu będzie wrzucona bazowa wersja:)
Strona 1 z 2 • 1, 2
Strona 1 z 2
Pozwolenia na tym forum: