Paint w konsoli

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Go down

Paint w konsoli

Pisanie by Astrocyt on Sro Lut 18, 2015 5:19 pm

Witam Szanowni Państwo
Chciałbym przedstawić mój skromny program konsolowy którego opis znajduje się w tytule tego wątku. Głównie chciałbym was prosić o porady dotyczące tego co robię źle, co można by było zrobić lepiej i czy w ogóle zarys tego co zrobiłem ma jakiś sens czy wszystko do kosza i od nowa. Uprzedzam, że nie posiadam zbyt zaawansowanej wiedzy dlatego też starałem się wykorzystać to co wiem i zrobić z tego mniejszego lub większego potworka. Poniżej umieszczę jeszcze mały opis czego tam szukać :


  • .ddl - odpowiada za zapis/odczyt pliku, główne klasy związane z plikiem


  • Menu.cs - wszystko związane z wyświetlaniem menu wyboru


  • Program.cs - główny plik, wszystko związane z rysowaniem po okienku konsoli


http://www.filedropper.com/kopiaconsolemapscreator

Tak więc liczę na krytykę
Pozdrawiam
Marek

Astrocyt

Liczba postów : 16
Join date : 20/06/2014

Zobacz profil autora

Powrót do góry Go down

Re: Paint w konsoli

Pisanie by Fores on Sro Lut 18, 2015 10:05 pm

Na poczatek:


  1. Kazda klasa powinna byc w osobnym pliku. Plik powinien nazywac sie tak jak klasa. Czyli zamiast pliku Class1.cs z kilkoma klasami, powinienes miec pliki: Point.cs, Pixel.cs Map.cs, IOMapOperations.cs (o tej to ponizej)
  2. Dobra praktyka jest nie nazywanie nazw klas od litery "I". Jest to zarezerwowane dla interfejsow. Oczywiscie nikt zlego nie powie, ale lepiej sie zarzadza takim kodem gdzie jest t respektowane.
  3. Kod:
    "{X: " + X + " Y: " + Y + "}";
    Zamiast takiego zapisu, uzywaj string.Format
  4. Kod:
    public ConsoleColor color { get; private set; }
    Nazwy properties obowiazkowo z duzej litery
avatar
Fores

Liczba postów : 73
Join date : 30/05/2013
Age : 27
Skąd : Katowice

Zobacz profil autora

Powrót do góry Go down

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Powrót do góry


 
Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach